1397/09/07 12:31
ارزش تغذیه ای ماهی قزل آلا
ماهیان و فرآورده های آن ها، از غذاهای فسادپذیر و با زمان ماندگاری کوتاهی می باشند. رشد افزایشی میکروب ها بر روی ماهی و گوشت های تازه سرد شده، به دلیل عدم رعایت زنجیره سرما در زمان ذخیره سازی، توزیع و حمل و نقل، سبب کوتاه شدن زمان نگهداری و کاهش کیفیت آن می شود. از طرفی با حمایت از رشد میکروارگانیسم های پاتوژن می تواند مشکلات جدی برای سلامت عمومی ایجاد نماید. ماهی به عنوان یکی از مهم ترین منابع پروتئینی که حاوی انواع اسیدهای آمینه ضروری برای بدن، مواد معدنی مانند آهن و روی، انواع ویتامین و نیز انرژی کافی بوده، در زمره یکی از بهترین و کامل ترین مواد غذایی معرفی شده است. در صورت ایجاد فساد باکتریایی و فساد اکسیداتیو و از بین رفتن این محصولات، خسارات اقتصادی سنگینی به صنعت گوشت وارد خواهد شد.
افزایش ماندگاری ماهی
برای به تعویق انداختن فساد اکسیداتیو و باکتریایی ماهی و فرآورده های آن می توان از روش هایی هم چون کنترل درجه حرارت و کاهش آن، بسته بندی تحت خلا، بسته بندی در اتمسفر تغییر یافته، افزودن عوامل ضد میکروبی مانند نمک و افزودن آنتی اکسیدان ها اشاره کرد. البته باید توجه داشت که تعدادی از روش های ذکر شده برای نگهداری ماهی به شکل تازه و خام که از تقاضای زیادی در بین مصرف کنندگان برخوردار است، استفاده ندارند. یکی از روش های نگه داری استفاده از نگه دارنده های شیمیایی و طبیعی در غلظت های مختلف به انواع مواد غذایی است که می توان با استفاده از پوشش هی خوراکی حاوی ترکیبات ضد میکروبی که به صورت کندتری سبب آزادسازی این ترکیبات به داخل گوشت می شوند، حفظ غلظت های بالاتر ترکیبات ضدمیکروبی در سطح گوشت را ایجاد نمود.
آلودگی های ناشی از پلیمرهای سنتزی در جهت تولید انواع بسته بندی به ویژه برای مواد غذایی مختلف، استفاده از مواد زیست تخریب پذیر در بسته بندی مواد غذایی را در کانون توجهات قرار داده است.
کیتوزان
کیتین پلیمری است که بخش اصلی اسکلت خارجی سخت پوستان را تشکیل می دهد و کیتوزان نیز با داستیله شدن نسبی کیتین به دست می آید. کیتوزان و مشتقات آن کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی، آرایشی، کشاورزی و پزشکی دارند. همچنین کیتوزان دارای خواص زیست تخریبی، غیر سمی بودن، خاصیت چسبندگی، فیبر غذایی و تولید فیلم هایی با ویژگی عدم تبادل گازهای CO2 و O2 و رطوبت می باشد که در صنایع دارویی و غذایی و غیره کاربرد دارد. خواص ضد میکروبی کیتوزان شدیدا به خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن از جمله وزن مولکولی و درصد داستیله بستگی دارد.افزایش درصد داستیله و کاهش وزن مولکولی در قالب الیگومرهای کیتوزانی باعث افزایش فعالیت ضد میکربی کیتوزان می شود.
حسام برزویی دانشجو دکتری شیلات
ماهیان و فرآورده های آن ها، از غذاهای فسادپذیر و با زمان ماندگاری کوتاهی می باشند. رشد افزایشی میکروب ها بر روی ماهی و گوشت های تازه سرد شده، به دلیل عدم رعایت زنجیره سرما در زمان ذخیره سازی، توزیع و حمل و نقل، سبب کوتاه شدن زمان نگهداری و کاهش کیفیت آن می شود. از طرفی با حمایت از رشد میکروارگانیسم های پاتوژن می تواند مشکلات جدی برای سلامت عمومی ایجاد نماید. ماهی به عنوان یکی از مهم ترین منابع پروتئینی که حاوی انواع اسیدهای آمینه ضروری برای بدن، مواد معدنی مانند آهن و روی، انواع ویتامین و نیز انرژی کافی بوده، در زمره یکی از بهترین و کامل ترین مواد غذایی معرفی شده است. در صورت ایجاد فساد باکتریایی و فساد اکسیداتیو و از بین رفتن این محصولات، خسارات اقتصادی سنگینی به صنعت گوشت وارد خواهد شد.
افزایش ماندگاری ماهی
برای به تعویق انداختن فساد اکسیداتیو و باکتریایی ماهی و فرآورده های آن می توان از روش هایی هم چون کنترل درجه حرارت و کاهش آن، بسته بندی تحت خلا، بسته بندی در اتمسفر تغییر یافته، افزودن عوامل ضد میکروبی مانند نمک و افزودن آنتی اکسیدان ها اشاره کرد. البته باید توجه داشت که تعدادی از روش های ذکر شده برای نگهداری ماهی به شکل تازه و خام که از تقاضای زیادی در بین مصرف کنندگان برخوردار است، استفاده ندارند. یکی از روش های نگه داری استفاده از نگه دارنده های شیمیایی و طبیعی در غلظت های مختلف به انواع مواد غذایی است که می توان با استفاده از پوشش هی خوراکی حاوی ترکیبات ضد میکروبی که به صورت کندتری سبب آزادسازی این ترکیبات به داخل گوشت می شوند، حفظ غلظت های بالاتر ترکیبات ضدمیکروبی در سطح گوشت را ایجاد نمود.
آلودگی های ناشی از پلیمرهای سنتزی در جهت تولید انواع بسته بندی به ویژه برای مواد غذایی مختلف، استفاده از مواد زیست تخریب پذیر در بسته بندی مواد غذایی را در کانون توجهات قرار داده است.
کیتوزان
کیتین پلیمری است که بخش اصلی اسکلت خارجی سخت پوستان را تشکیل می دهد و کیتوزان نیز با داستیله شدن نسبی کیتین به دست می آید. کیتوزان و مشتقات آن کاربردهای فراوانی در صنایع غذایی، آرایشی، کشاورزی و پزشکی دارند. همچنین کیتوزان دارای خواص زیست تخریبی، غیر سمی بودن، خاصیت چسبندگی، فیبر غذایی و تولید فیلم هایی با ویژگی عدم تبادل گازهای CO2 و O2 و رطوبت می باشد که در صنایع دارویی و غذایی و غیره کاربرد دارد. خواص ضد میکروبی کیتوزان شدیدا به خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن از جمله وزن مولکولی و درصد داستیله بستگی دارد.افزایش درصد داستیله و کاهش وزن مولکولی در قالب الیگومرهای کیتوزانی باعث افزایش فعالیت ضد میکربی کیتوزان می شود.
حسام برزویی دانشجو دکتری شیلات